Glavni razlozi zbog čega konzumacija slatkiša dovodi do razvoja karijesa su razgradnja prostih ugljenih hidrata do kiselina. One vrše demineralizaciju gleđi i snižavanje vrednosti pH u ustima, koja pogoduje razvoju bakterija, koje pospešuju demineralizaciju gleđi i nastanak karijesa. Postoje dva načina pomoću kojih se kiseli pH u ustima nakon konzumacije slatkiša neutralizuje i onemogućava dalji razvoj bakterija.
Međutim, pogrešno je mišljenje da količina pojedenih slatkiša pre dovodi do nastanka karijesa. Količina pojedenih slatkiša ima manji uticaj na nastanak karijesa u odnosu na učestalost uzimanja slatkiša. Konzumacijom manje količine slatkiša više puta u toku dana nizak pH se održava konstantnim, što omogućava bakterijama u toku celog dana da ostvaruju svoj efekat i dovode do demineralizacije gleđi.
To znači da će se karijes javiti pre kod deteta koje u toku jednog dana pojede samo jednu čokoladu, ali uzimaju po jednu do dve kockice nakon svakih pola sata do sat vremena nego kod deteta koje odjednom pojede dve čokolade i više ne pojede ni jednu kockicu u toku dana, jer će tada odbrambeni mehanizmi iz pljuvačke svojim dejstvom da neutrališu kiselu pH i održavaće je konstantnom u toku dana.Stoga, bolje je da dete konzumira slatkiše i slatke napitke neposredno nakon obroka, a da izbegava njihovu konzumaciju između obroka ili pred spavanje. Uz razvijanje pravilnih navika ishrane i pravilno održavanje oralne higijene smanjuje se i učestalost pojavljivanja karijesa kod dece.
Vaš ROYAL DENTAL